Acupunctuur; Naalden In Het Lichaam Om De Balans Te Herstellen

Acupunctuur is waarschijnlijk de bekendste pijler binnen de Chinese Geneeskunde in het Westen. Het inbrengen en eventueel manipuleren van dunne naalden door de acupuncturist op specifieke punten. Naar gelang het syndroom kunnen hiermee blokkades worden opgeheven en herstel in balans bewerkstelligd worden.

In het lichaam bevinden zich meridianen, voor een groot gedeelte van het verloop dicht onder de huid. 12 van deze meridianen zijn ‘gekoppeld’ aan de Zang Fu organen (bv. de longmeridiaan). Daarnaast zijn er nog 8 extraordinary vessels. De meeste punten die gekozen worden tijdens een behandeling liggen op, of zijn gekoppeld aan de meridianen. Het kan echter ook voorkomen dat er lokale punten gebruikt worden die niet op een meridiaan liggen; bijvoorbeeld bij pijnklachten of huidaandoeningen. Er zijn ook mensen met zoiets als posttraumatische dystrofie die gebruik maken van de therapie.

De acupunctuurpunten hebben een scala aan individuele werkingen, maar het gaat zeker ook om de gecombineerde werking van punten. De gekozen punten hoeven niet alleen maar in de buurt van het ‘probleemgebied’ te liggen. Vaak kijken patienten op van het feit dat ze bijvoorbeeld voor hoofdpijn soms in de voet geprikt worden. Dit kan te maken hebben met de werking van het specifieke punt (al dan niet in combinatie) en/of het verloop van de meridiaan.

acupunctuur

De inbrengdiepte van de naalden hangt af van het punt en de lokatie op het lichaam. Daar hangt uiteraard ook de keuze van de naalden mee samen. De acupunctuurnaalden zijn er in verschillende lengtes en diktes, maar zijn in geen geval te vergelijken met bijvoorbeeld injectie- of vaccinatienaalden.

Is een behandeling pijnlijk? Nee. Wel is het zo dat het ene punt wat gevoeliger kan zijn dat het andere punt. En men kan een gevoel van lichte stroom ervaren. Na het inbrengen van de naalden zal de patiënt ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten met de naalden blijven liggen of soms zitten.

Japanse stijlvormen

Acupunctuur is in vroegere tijden niet beperkt gebleven tot binnen de grenzen van China. Naast uiteraard in andere Aziatische landen is acupunctuur ook terecht gekomen in Japan (met name via Korea). Het heeft daar een eigen ontwikkeling doorgemaakt en er zijn eigen variaties en stijlen ontwikkeld.

Algemene kenmerken zijn o.a. het gebruik van dunnere naalden, oppervlakkiger inbrengen, intensievere palpatie, technische verfijning en vergaande specialisatie in toepassingen; bijvoorbeeld in tegenstelling tot in China hebben acupunctuur en kruiden niet een zeer sterk in elkaar verweven ontwikkeling doorgemaakt. En voor acupunctuur en moxibustie worden in Japan afzonderlijk licenties afgegeven. Zo zijn er dus ook specialisten die zich in de praktijk zuiver of grotendeels bedienen van moxibustie (okyu, kyutoshin), verblijfsnaalden (hinaishin, empishin), bloedlaten (shiraku) en cupping (kyukaku).