Heeft U Nog Oude Gouden Sieraden In Een Lade Liggen?

U kent het wel. Er ligt ergens in een kluis nog iets van goud. U heeft het idee dat het geld waard is, maar het is er eigenlijk nooit van gekomen om het te laten controleren. Misschien heeft het sieraad een emotionele waarde. Daar is natuurlijk geen prijs aan te hangen.

Als dat niet het geval is, zou het zomaar interessant kunnen zijn om dit goud om te zetten naar contant geld. Voordat u deze optie gaat overwegen is het belangrijk om een inschatting te maken van wat het ongeveer waard is. Zo kunt u gericht naar inkopers op zoek en weet u of u een goede prijs aangeboden krijgt. Zo kunnen teleurstellingen voorkomen worden.

Een inschatting van de prijs

Waarom zou u van te voren willen weten wat het goud ongeveer waard is? Het antwoord is heel simpel. U weet zo of u een goede prijs krijgt. Veel mensen hebben vaak geen idee wat de sieraden waard zijn, en oneerlijke inkopers kunnen hier misbruik van maken. Met een goede voorbereiding kunt u dit voorkomen en u weet of u een goede prijs aangeboden krijgt. Laat u niet bedonderen door goed geïnformeerd te zijn.

Goud heeft een bepaalde waarde. Dit is afhankelijk van de huidige goudkoers. U zult waarschijnlijk wel begrijpen dat een inkoper niet de hoofdprijs zal betalen voor uw goud. Er moet ook nog een marge overblijven. De inkoper moet ook iets verdienen. De beste prijs krijgen is wel zo leuk. Daarom moet u zich goed voorbereiden en een idee hebben van de daadwerkelijke waarde.

Waarde puur goud

Goud is een metaal. Een zacht metaal wel te verstaan. Vrijwel geen enkel sieraad is gemaakt van 100% puur goud. Doordat het materiaal zo zacht is, is het moeilijk te verwerken. Het goud wordt dan ook harder gemaakt door het te smelten met andere metalen. Dit worden goudlegeringen genoemd. Puur goud is ook wel bekend als 24 karaat.

Karaat dat lager is, is dus altijd een legering. Het is geen puur goud wat u in handen heeft als het geen 24 karaat is. Een bedrijf als de Goudwaag kan oud goud voor u omwisselen voor contant geld. In grote steden zijn overigens vaak van dit soort bedrijven te vinden.

Hieronder een overzicht van het percentage puur goud per karaat:

8 karaat = 33,3 % goud
14 karaat = 58.5% goud
18 karaat = 75% goud
20 karaat = 83,3 % goud
22 karaat = 91,6% goud
24 karaat = 100% goud

Als u het goud gewogen heeft kunt u dus op basis van het aantal karaat terugrekenen hoeveel puur goud u in handen heeft. De goudprijs per gram is op diverse internet sites te vinden. De rekensom om te berekenen wat het goud waard is vereist vervolgens niet veel inspanning. Let op: als u een bedrag voorgesteld krijgt van een inkoper zal dit dus altijd lager zijn dan wat het goud precies waard is. Het verschil is waar iets verdiend wordt door de inkoper.

De laatste tijd is er ook veel vraag naar barnsteen, een materiaal dat bijvoorbeeld in veel vissersdorpen beschikbaar is. Het wordt namelijk vaak door de vissers gevonden. Dit materiaal is populair in Azië en kan u dus ook wat geld op leveren bij een inkoper.